907 poze   106866 vizite

STANDARD JUCATOR DE GALATI

Standard “Jucator de Galati”0. Origine
1. Descrierea rasei
2. Aptitudini de zbor si joc
3. Standard
4. Regulament de zbor si joc al ‘Jucatorului de Galati’
5. Modalitate de arbitrare in boxa
6. Persoane care au redactat acest standard

Origine:

Probabil ca primele importuri de jucatori au fost facute din imperiul Bizantin. Din pacate, nu exista dovezi scrise in acest sens.

Apoi, porumbeii au continuat sa fie adusi din cartierele crestine ( Galata) ale Constantinopolului, chiar dupa caderea orasului sub dominatie otomana, de catre negustorii si marinarii ce se stabileau in acea perioada in Galati.

O data cu extinderea acestui tip de porumbel, in bazinul Marii Negre si in fostul imperiu tarist, schimburile de material genetic se diversifica. Jucatorul de Galati, foarte apreciat de catre crescatori, este reinoit prin importurile facute in mod repetat din Odessa, Crineea si Kiev. Totodata participa la formarea si consolidarea unor rase, atat in est, in Rusia, cat si in bazinul Dunarean. Datorita acestor schimburi, rasa capata un polimorfism accentuat, atat genetic cat si morfologic, diversificandu-se intr-o gama larga de forme si culori, ce sunt amestecate cu atentie si ulterior selectate, pentru a obtine exemplare cu aptitudini remarcabile de joc si zbor.

In dezvoltarea rasei, s-au parcurs de-a lungul timpului, mai multe etape.

In prima etapa, selectia s-a axat pe zbor, pe joc si pe culoare. Mai apoi , in etapa a doua s-a trecut la fixarea baltaturii, urmarindu-se obtinerea unui desen simetric, asa numita baltatura ‘’scrisa’’.

Mai apoi, in a treia si ultima etapa, accentual s-a pus pe selectarea exemplarelor cu ochi curati si o linie a capului, cat mai spectaculoasa. Toata atentia s-a concentrate pe zona capului.

In viitor, vor fi avute din nou in vedere, zborul ( zbor rapid la mare inaltime) si jocul ( joc lung, executat rapid). Prin perfectionarea acestor insusiri, iar uneori, in cazul unor linii ce au mai pierdut din calitatile mai sus amintite, datorita selectiei excessive, pe criterii de frumusete, se va lucra la recapatarea aptitudinilor initiale.

Descrierea rasei

Dupa dispunerea culorii sunt: unicolori si baltati.

Unicolori:
- albastri ( viorii)
- negri ( corbi)
- rosii ( califari)
- galbeni
- albi ( balani)

Baltati:
- albastru cu alb ( baltati pe vanat)
- negru cu alb ( baltati pe negru)
- rosu cu alb ( baltati pe rosu)
- galben cu alb ( baltati pe galben)

O categorie aparte, o constituie baltatii capaciti, cu cozi albe ( ‘’Patati’’ sau ‘’ capaciti cozi albe de sus’’), in care culoarea capacelor, poate fi albastra sau neagra ( in trecut, a existat si o varietate cu capace rosii).

Unicolori:
Albastri (viorii): pot fi bleu pana la vanat inchis ( guturii). Sunt porumbei de talie mijlocie, scurti pe picioare cu osatura puternica. Pe capace sunte prezente dungi negre sau ruginii ( chenare).

Negri (corbi): penajul negru unicolor, trebuie sa fie intens, cu luciu metallic si refleze verzi, mai ales in zona gatului. La marea majoritate, aripile sunt purtate sub coada ( se prefera exemplarele ternate). Este de preferat ca atat ciocul cat si ghiarele sa fie de culoare deschisa, dar mai sunt si exemplare ce prezinta o pata de culoare pe cioc ( ciuliti). Sunt porumbei cu zbor de mare inaltime si joc frumos.

Rosii (califari): exista in toate nuantele de rosu, dar sunt preferate exemplarele de culoare inchisa, visinie ( visina putreda), culoarea fiind aceasi, de la cao la varful cozii. ‘’Califarii stropiti’’, au pe fondul rosu , stropi albi. Au de asemenea aripi ternate.

Galbeni: sunt in nuante deschise ( ‘’ limonii’’), cat si in nuante inchise( galben inchis)acestea din urma fin preferate. Se cauta mult ‘’pana plusata’’, adica un penaj lucios, catifelat si de culoare cat mai inchisa. Galbenii sunt trenati, in marea lor majoritate. Ei sunt de asemenea porumbei de zbor si joc.

Albi ( balani): provin din baltatii pe negru sau pe vanat si au ochii negri. In trecut au existat si ‘’ balani cu ochi albi’’, intotdeauna trenati, lipsiti de glanda uropigiana, cu coada formata din 14-16 pene.

Unicolorii sunt nemotati, sau motati ( simplu sau dublu motati).

Baltati:

Albastru cu alb ( baltat pe vanat): la fel ca in cazul vioriilor unicolori, nuantele pot fi foarte variate, de la bleu deschis ( siniliu) la vanat inchis sau chiar guturii ( stropiti pe aripi, cu fulgi mici negri ‘’ pietrii’’). Au pe capace, dungi negre sau ruginii ( trese).
Culoarea este repartizata pe capace uniform ( capaciti) sau neuniform ( stersi sau revarsati pe capace), cu pieptul alb sau vanat ( tras). Exemplarele cu pieptul alb, pot avea pete vinete in partile laterale ale pieptului, denumite ‘’ bujori’’. Cand pieptul alb este traversat de o dunga de culoare de aproximativ 2-3 cm, poarta denumirea de ‘’left’’ ( porumbeii sunt leftati). Sunt porumbei semiciocosi, cu ciocul alb sau ‘’ciulit’’. Coada poate fi formata numai din rectrice vinete( coada vanata), sau in amestec( albe cu vanat) ‘’ coada baltata’’. De asemenea rectricele pot fi in totalitate albe, formand o coada alba, cu o pata deasupra crupionului, denumita ‘’ servet’’. Porumbelul se numeste in cazul acesta, ‘’ pe vanat coada alba cu servet’’ si au ca origine un tip mai vechi denumit ‘’ rasa lui ghita rosu’’, dupa numele celui care a selectat si consolidat aceasta varianta.

Culoarea vanata pe cap poate fi repartizata asfel:
- cu doua dungi deasupra ochilor ( sprancenati)
- cu capul complet vanat, cu o dunga alba pe mijloc, in continuarea ciocului ( porumbel breaz) capul complet vanat.

Pot fi nemotati, simpli motati ( cucuieti) sau dublu motati ( cu doua moturi)

Negru cu alb ( baltati pe negru) : culoarea de baza negru intens, repartizata pe capace de preferat simetric ( capaciti). Pieptul poate fi alb, negru ( tras la piept) cu ‘’bujori’’ sau ‘’leftati’’ ca si in cazul baltatilor pe vanat. Ciocul poate fi alb sau alb roziu. Coada este formata din rectrice negre ( coada neagra), rectrice albe si negre – coada baltata, sau coada alba ‘’cu servet’’. Sunt nemotati sau motati (‘’cucuiati’’). Porumbeii ‘’ pe negru cucuiati’’ cu pieptul negru si coada baltata ( in parti rectrice negre si in mijloc 2-4 rectrice albe) se numesc cazaci.

Repartizarea culorii pe cap e aceasi ca la baltatii pe vanat. Pe partile exterioare ale mandibulei, pot fi prezente pete de culoare neagra ( falci).

La baltatii pe vanat sip e negru, ochii sunt albi, galbeni sau ciacari ( unul alb si unul negru).

Balatii pe rosu: culoarea este rosu intens, in aceasi nuanta ( visinie de preferat), pe cap, capace, coada si pulpe, cu o distributie cat mai simetrica. Pot fi cu coada rosie (toate rectricele sunt rosii) sau coada baltata (printer rectricele rosii sunt prezente si rectrice albe). Pieptul poate fi la fel ca la baltatii pe vanat si pe negru ( alb , tras la piept, cu bujori sau leftat). Sunt porumbei de zbor si joc. Pot fi nemotati sau motati. Au ochii albi sau ciacari.

Baltatii pe galben: culoarea galbena poate fi in nuante mai deschise sau mai inchise ( de la limoniu la galben inchis- pana catifelata). In rest nu se diferentiaza prin nimic de celelalte varietati de baltati.

Baltatii capaciti: ( pe negru, pe vanat, pe rosu) se numesc ‘’capaci’’ sau ‘’patati’’. Au capacele colorate cu capul, pieptul si coada albe, fara servet ( cozi albe de sus). Culoarea pulpelor e la fel cu culoarea capacelor. Sunt porumbei de zbor la mare inaltime. Capacitii pe negru, pot fi cu ciocul scurt sau lung ( ciocosi).

Aptitudini de zbor si joc:

Jocul este de mai multe feluri:
- scurt (1-5 tumbe)
- mediu (5-10 tumbe)
- lung ( sirag de mai mult de 10 tumbe)

Jocul poate fi :
- pe o parte ( spre spate)
- in lateral ( stanga sau dreapta)
- farfurie ( in jurul axei)
- pe mai multe parti ( o combinatie intre stilurile de mai sus)
- zborul este de joasa inaltime( randunica), de mare inaltime sau licarire ( in puncte) si de disparitie

Jucatorul de Galati
(Porumbel de zbor si joc)

Origine:
S-a format in jurul anului 1400 in orasul Galati. Rasa este selectionata din incrucisarea rolerilor orientali si alte rase de roleri cu porumbei autohtoni.

Impresie generala:
Este un porumbel de marime medie, bine proportionat, greutatea corporala 300-350 de grame.

Caractere de rasa:

Capul: marime mijlocie spre mare, cu fruntea lata de la drepta la arcuita (fara colturi), nemotat, motat(de la o ureche la cealalta sau deasupra capului) si dublu motat.

Ochii: albi (gri), galbeni sau negri la exemplarele albe.

Ciocul: marime mijlocie (15-20mm), de culoare alb sidefat, gros, drept, proportionat cu capul.

Genele: culoarea alba si sunt simple sau duble la baltati, duble sau triple la unicolori.

Gatul: gros, de marime mijlocie, usor arcuit si cu scobitura cat mai mica.

Pieptul: este lat si bombat, abdomenul este usor arcuit si bogat imbracat in pene.

Spinarea: larga cu directie oblica spre coada.

Aripile: proportionale cu corpul, purtate deasupra cozii sau trenate.

Picioarele: sunt mijlocii si puternice, lungime de la sol pana la abdomen maxim 7 cm, neincaltate.

Coada: este lunga de 11-12cm, de latime normala, are 12-16 retrice.

Penajul: bogat, strans lipit de corp.

Culoare si desen:Culoarea penajului trebuie sa fie bine definite si cat mai intensa.

In functie de repartizarea culorii pe corp se intalnesc 2 varietati:
- Unicolori: albi, galbeni, rosii, albastri si negri.
- Baltati: pe galben, pe rosu, pe albastru si pe negru.

Repartizarea culorii pe corp:

Capul: de preferat, colorat in nuanta culorii de baza, de la nivelul mandibulei superioare in sus pana la nivelul omoplatilor cu desen mai mult sau mai putin accentuat, dar preferabil cu simetrie.

Ceafa: alba sau colorata in nuanta culorii de baza.

Pieptul: de culoare alba ( exceptie fac cazacii).

Aripile: capacit perfect cu remigele primare albe.

Coada: colorata in nuanta culorii de baza, sau alba.

Se mai disting 2 varietati de baltaturi:

-Capaciti: au capul, pieptul, burta, remigele primare si coada albe, pulpele colorate in nuanta culorii de baza exceptie facand ceafa care e alba sau colorata. Aceasta varietate poate fi motata sau nemotata. Culoarea de baza este albastru sau negru.

-Cazaci: au capul predominant de culoare neagra, motul baltat, coada baltata ( cu remige albe pe mijloc), sunt trasi la piept, pulpele sunt colorate, remigele primare si o mica cravatica sunt albe, aceasta varietate trebuie sa fie obligatoriu motata. Culoarea de baza e negru.

Durata si maniera zborului: timpul de zbor e minim 30 de minute,zborul se efectueaza la inaltime medie spre mare, porumbeii trebuie sa joace.

Marimea inelului: 7mm.

Greseli:
- Defecte majore (se penalizeaza cu 3 puncte): forma necorespunzatoare a capului, gat prea lung, gat subtire, falci, lipsa retrice sau remige, stern stramb, picioare prea lungi, tras(inchis) la piept
- Defecte minore (se penalizeaza cu 1-2 puncte): cioc prea lung sau prea scurt, ochi cu irizatii rosii, ceacari, ochi scursi, geana de alta culoare, bete in coada, baltatura nesimetrica, cioc canit,mustati;

Regulament de zbor si joc al Jucatorului de Galati

CAPITOLUL 1. CONDITII DE PARTICIPARE

Articolul 1.
La concursurile de zbor si joc poate participa orice crescator care este mebru cotizant al unei asociatii columbofile si care creste porumbei Jucatori de Galati.

Articolul 2.
Participantul la concurs trebuie sa plateasca taxa de participare cu cel putin 7(sapte) zile inante de inceperea concursului.

Articolul 3.
Participantul la concurs are obligatia de a cunoaste regulamentul de zbor.

Articolul 4.
Porumbeii care participa la concurs trebuie sa fie inelati corespunzator cu inele euro inchise. Stolul de zbor trebuie sa cuprinda minim 5 (cinci) porumbei din rasa respectiva, iar numarul maxim de porumbei care sunt admisi la concurs este de 20 (douazeci).

Articolul 5.
Participantul este dator sa trimita un observator in comisia de arbitraj

Articolul 6.
La fiecare etapa participantul poate concura cu un singur stol de porumbei.

Articolul 7.
Participantul trebuie sa respecte calendarul de zbor in vigoare pentru rasa respectiva.

Articolul 8.
Neparticiparea din orice motiv la mai mult de o etapa pe an duce automat la declasarea pe ultimul loc in clasamentul general ( indiferent de performantele obtinute la celelalte etape).

Articolul 9.
Concurentul trebuie sa depuna odata cu taxa de participare si o cerere in care sa isi manifeste dorinta de participare mentionand si data la care va lua parte la concurs.

Articolul 10.
Stolul trebuie sa fie compus din porumbei de aceasi rasa.

Articolul 11.
Porumbeii pot participa doar in grupele lor sau in grupe superioare nu si in grupe inferioare.

Articolul 12.
Daca pe o raza de 500 de metri sunt mai multi crescatori acestia vor participa la etapa in zile diferite. Ordinea participarii se hotaraste prin tragere la sorti. Zilele desfasurarii etapei in acest caz sunt succesive.

CAPITOLUL 2. INDATORIRI SI OBLIGATII

Articolul 13.
Participantul la concurs are obligatia de a pune la dispozitia arbitrilor, masa, scaune, hartie de scris, tot ce este necesar pentru desfasurarea in bune conditii a concursului.

Articolul 14.
Concurentul este obligat sa prezinte arbitrilor la control porumbeii care fac parte din stolul de concurs atat inainte cat si dupa terminarea zborului.

Articolul 15.
Stolul trebuie saltat in maxim 5 minute de la decolarea primului porumbel.

Articolul 16.
Stolul trebuie sa se aseze in acelasi loc de unde a pornit( sau pe o raza de 25 de metri).

Articolul 17.
Distanta dintre locul de observare a porumbeilor si cusca acestora trebuie sa fie de minim 15 metri.
Concurentul nu are voie sa impiedice in nici un felasezarea porumbeilor, nepermitand nici altor persoane acest lucru.
Pe durata concursului crescatorul nu are voie sa se apropie de voliera.

Articolul 18.
Participantul trebuie sa aiba o conduita ‘fair-play’, neinfluentand arbitrarea zborului si a jocului.

Articolul 19.
Crescatorul trebuie sa anunte cu cel putin 3 zile inainte de data concursului daca nu mai doreste sa participle la etapa de zbor respectiva si e obligat sa faca acest anunt in scris.

CAPITOLUL 3. OBLIGATIILE ARBITRILOR

Articolul 20.
Arbitrii au obligatia de a se prezenta la locul desfasurarii concursului cu cel putin 30 de minute inainte de ora de start. Arbitrii nu au voie sa vina la locul desfasurarii concursului in stare de ebrietate si nici sa consume bauturi alcoolice in timpul concursului.

Articolul 21.
Arbitrii sunt obligati sa verifice seriile inelelor porumbeilor angajati in concurs si sa le treaca in fisa de arbitraj.

Articolul 22.
Arbitrii nu au voie sa paraseasca locul pe durata desfasurarii concursului.
Cel putin unul din cei 2 arbitri vor urmari fara intrerupere stolul zburat. Pentru aprecierea distantei de zbor nu se vor folosi mijloace optice, exceptie facand ochelarii de soare sau de vedere.

Articolul 23.
Arbitrii vor completa foile de arbitraj cu cerneala sau pix, avand griji sa nu faca stersaturi sau corectari. Foile de arbitraj se vor completa in 3 exemplare, din care unul ramane la concurent.
Aprecierile si punctajul se vor face in prealabil pe o ciorna, apoi urmand a fi trecute pe fisa de zbor. Ciorna se va preda impreuna cu fisele de zbor.

Articolul 24.
Arbitrii vor consemna in procesul verbal de incheiere a concursului orice nereguli aparute pe durata desfasurarii concursului.

Articolul 25.
Arbitrii vor parasi locul concursului numai dupa terminarea acestuia si dupa completarea fiselor de zbor si a procesului verbal.

Articolul 26.
Arbitrii de zbor vor colabora cu eventualii arbitri controlori. Daca arbitrii sunt totodata si concurenti, ei nu se poat arbitra reciproc.

CAPITOLUL 4. ACORDAREA PUNCTAJULUI

Acordarea punctajului la decolare

Articolul 27.
Stolul trebuie sa fie compus din minim 5(cinci) porumbei si maxim 20(douazeci). Pentru fiecare porumbel care depaseste numarul minim se acorda bonificatii dupa cum urmeaza:
-intre 6-10 porumbei -10 puncte de porumbel
-intre 10-15 porumbei-15 puncte de porumbel
-intre 15-20 porumbei- 20 puncte de porumbel.

Articolul 28.
In cazul in care stolul zburat se fragmenteaza, se va arbitra grupul care contine un numar mai mare de porumbei, in caz de egalitate se va arbitra grupul care zboara mai sus.

Articolul 29.
Pentru ridicarea la inaltimea apreciata ‘randunica’ in termen de maxim 10 minute de la lansare se acorda stolului zburat 50 de puncte.
Pentru ridicarea la inaltimea apreciata ‘punct’ sau ‘disparitie’ in maxim de 10 minute de la decolare se acorda 300 de puncte stolului zburat.

Acordarea punctajului pentru zbor.

Articolul 30.
Pentru zborul de joasa inaltime (0-300 metri) se acorda la stol cate 1 punct la fiecare minut zburat. La 300 de metri nu se mai distinge culoarea exemplarului.

Articolul 31.
Pentru zborul de medie inaltime (300-1000 metri) se acorda stolului cate 2 puncte pentru fiecare minut zburat. La 1000 de metri se mai disting bataile aripilor.

Articolul 32.
Pentru zborul in ‘puncte’ sau ‘ licarire-disparitie’ se acorda cate 10 puncte pentru fiecare minut zburat.
Durata standard de zbor este de 30 minute.

Acordarea punctajului pentru joc.

Articolul 33.
Pentru jocul simplu de 1 tumba se acorda cate 5 puncte.
Pentru jocul in snur de 2-5 tumbe (1-2 metri) se acorda cate 20 puncte pentru fiecare snur.
Pentru jocul in snur de 6-10 tumbe (3-5 metri) se acorda cate 50 de puncte pentru fiecare snur.
Pentru jocul in snur de 5-10 metri pe o parte se acorda cate 60 de puncte pentru fiecare snur.
Pentru jocul in snur de 5-10 metri pe doua sau mai multe parti se acorda cate 100 de puncte pentru fiecare snur.
Pentru jocul in snur de peste 10 metri se acorda 150 de puncte pentru fiecare snur.
Pentru jocul in snur de peste 10 metri pe doua sau mai multe parti se acorda 300 de puncte pentru fiecare snur.
Lungimea jocului se apreciaza fara caderea in coada.

Articolul 34.
Daca in urma jocului porumbelul cade pe pamant sau pe casa nu se puncteaza jocul si se si penalizeaza stolul cu 50 de puncte.

Articolul 35.
Punctarea jocului se efectueaza pana la inaltimea apreciata ‘randunica’. Peste aceasta inaltime nu se mai acorda puncte pentru joc, aprecierea neputand fi corecta. Exceptie fac porumbeii care joaca snururi atat de lungi incat isi schimba inaltimea de zbor.

Articolul 36.
Numarul standard de puncte obtinute la joc este de 50 pe stol.

CAPITOLUL 5. BONUSURI

Articolul 37.
Daca un porumbel executa un sirag mai lung de 50 de metri si se intoarce la stol i se acorda un bonus de 300 de puncte.
Pentru zborul in licarire-disparitie a stolului se da un bonus de 500 de puncte.

Articolul 38.
Pentru ‘asezarea concomitenta’ a stolului se acorda 100 de puncte.
“Asezare concomitenta”(este permis un interval de 10 minute)= numarul de porumbei asezati la terminarea zborului este egal cu numarul porumbeilor lansati, iar stolul a realizat standardul de zbor si joc.

CAPITOLUL 6. PENALIZARI

Articolul 39.
Dupa 2 ore in care porumbeii au zburat numai in disparitie crescatorul are obligatia sa demonstreze ca ei inca sunt in zona de desfasurare a concursului. Crescatorul are la dispozitie 30 de minute ca sa demonstreze acest lucru. In acest caz se pot folosi mijloace optice.
In cazul in care dupa trecerea celor 30 de minute crescatorul nu poate demonstra ca porumbeii inca zboara in disparitie se opreste cronometru, timpul si punctajul pentru joc obtinute pana atunci sunt luate in considerare doar daca crescatorul poate prezenta la controlul final minimul de 3 ( trei porumbei).

Articolul 40.
Pentru neindeplinirea standardului de zbor sau a standardului de joc se penalizeaza stolul cu 500 de puncte.

Articolul 41.
Pentru asezarea inainte de terminarea zborului, se penalizeaza fiecare exemplar care s-a asezat cu 20 de puncte.

CAPITOLUL 7. DESCALIFICARI

Articolul 42.
Daca la lansare stolul nu contine minim 5 porumbei.
Daca in timpul concursului, din stolul in zbor nu raman mai mult de 50% din porumbeii lansati mai mult de 30 de minute.
Daca dupa 60 de minute de la terminarea zborului nu pot fi prezentati la controlul final 3 (trei) porumbei.
Daca se constata la controlul final ca seriile inelelor nu corespund cu cele inscrise pe foaia de arbitraj.
Daca concurentul anunta in ziua concursului ca refuza sa lanseze porumbeii, desi a platit taxa de zbor.
Daca concurentul incearca sa influenteze arbitrii.

CAPITOLUL 8. PUNCTAJUL FINAL

Articolul 43.
Concursul se termina cand jumate+ 1 din porumbeii zburati au coborat.
Punctajul final se calculeaza astfel = puncte obtinute la zbor+ puncte obtinute la joc+ bonusuri – puncte de penalizare

Modalitate de arbitrare in boxa:

1 cioc : – depasirea ciocului peste 20 de mm – se scade cate un punct pentru fiecare mm.
– cioc ciulit 1 punct
– cioc canit 3 puncte
– cioc stramb 3 puncte
-cioc subtire 1 punct
2 cap, ochi, gene: – cap: – patrat 3 puncte
-tesit 2 puncte
– mic 1 punct
-ochi: – rosii 3 puncte
– rozalii 2 puncte
-cicari 2 puncte
– scursi 1 punct
– gene:- rosii 3 puncte
– roz 2 puncte
– simpla 1 punct ( la unicolori)
3 culoare luciu: – culoare neinclusa in standard 10 puncte ( fumuriu, culoare neuniforma, o alta culoare decat culorule cunoscute, amestecul culorii de baza cu alte culori).
4 structura penajului: – pene lipsa 1-3 puncte
– pene neasezate uniform 2 puncte
5 desen : – falci 1-2 puncte
– mustati 1 punct
– revarsat 3-4 puncte
– sters 1-2 puncte
– coada baltata 2 puncte
– piept : -bujori 1-2 puncte
– tras 3-5 puncte
6 gat aripi coada: – gat:- subtire 2 puncte
– lung 2 puncte
– aripi: _ cazuta 3 puncte
– coada : – lunga 2 puncte
– stramba 2 puncte
– ingusta 2 puncte
7 picioare statura : – picioare ; – lungi 3 puncte
– subtiri 2 puncte
– statura necorespunzatoare 3 puncte
8 structura corpului : corp disproportionat 2-5 puncte
9-10 ca in cazul celorlalte rase.

Persoane care au redactat acest standard:

Arghir Alexandru
State Mircea
Manolache Mitel
Saevici Nicolaie
Nicolau Gheorghe
Puscasu Antoanel
Maftei Ovidiu
Ionescu Catalin
Buciumanu Mihai
Costin Laurentiu Nelu
Gafton Constantin
Vasile Harpard
Pascu Valerica
Arghir Danut
Ene Marius
Caraman Vasile
Costianu Cristian
CIMG0834
CIMG0834
CIMG1004
CIMG1004

Comentarii album • 2
dorinvoiajor 3 februarie 2017  
de fapt a ramas doar scrisu
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.